
 
The Rules of Golf as approved by the USGA and The R&A govern play. These Local Rules, Rules & Policies Document and Terms of the Competition are in effect at all CGA One-Day Four-Ball events. 
See any additional Notice to Players at the starter’s table or announced prior to start of the round and Entry Information for modifications or additions to the following. Complete text of the Rules 
and Local Rules may be found in the current Official Guide to the Rules of Golf, effective January 2023. 

Unless otherwise noted, the penalty for breach of a Local Rule or Condition is the general penalty.        RULES COMMITTEE – CGA official-in-charge has final authority on any rulings. 
 

LIST OF CONFORMING DRIVER HEADS – Local Rule as prescribed in Section 8 of the 
Committee Procedures is in effect. Model Local Rule G-1. 
ONE BALL RULE & GROOVES AND PUNCH MARK SPECIFICATIONS – Local Rules NOT in 
effect. 
LIST OF CONFORMING GOLF BALLS – Local Rule as prescribed in Section 8 of the 
Committee Procedures is in effect. Model Local Rule G-3. 
TEES TO PLAY – The tees to play are listed on the official tournament score card.  
PLAY the BALL AS IT LIES unless noted prior to the start of play. The ball must be 
played as it lies, except as otherwise provided in the Rules. 
AUTOMOTIVE TRANSPORTATION – Automotive transportation is mandatory.  
USE OF CADDIE PROHIBITED – Rule 10.3a is modified is this way: A player must NOT 
have a caddie during the round. Model Local Rule H-1.1. 
SPECTATORS are not permitted to ride in a player’s cart at any time or rent a 
spectator cart at any CGA one-day tournament except as provided in the CGA 
Tournament Manual.  
DROPPING ZONES – Players will be informed of Drop Zones, if any, prior to the start 
of play. Model Local Rule E-1. 
CELL PHONES - Except for emergencies, a ruling, entering scores or viewing 
tournament leaderboard or use as a distance measuring device, cell phone use is not 
allowed during the round.  
RESOLVING RULES ISSUES DURING ROUND – Players must not unreasonably delay 
play when seeking help with the Rules during a round. If the Committee is not 
available in a reasonable amount of time to help with Rules issue, the player must 
decide what to do and play on.  The player may protect their rights by asking for a 
ruling in match play (Rule 20.1b) or by playing two balls in stroke play (Rule 20.1c 
(3)). 
OUT OF BOUNDS – Defined by the line between the course-side points, at ground 
level, of white stakes or fence posts; by white lines on the ground that connect stakes 
or roads; by the course-side edge of paved roads and beyond, even if ball comes to 
rest on another part of course. Model Local Rule A-5. 
ALTERNATIVE TO STROKE and DISTANCE – When a player’s ball has not been found or 
is known or virtually certain to be out of bounds, the player may proceed as follows 
rather than proceeding under stroke and distance. For two penalty strokes, the 
player may take relief by dropping the original ball or another ball in a large area 
between the point where the ball is estimated to have come to rest or gone out of 
bounds and the edge of the fairway of the hole being played that is not nearer the 
hole (see Rule 14.3): Model Local Rule E-5. 
TEMPORARY IMMOVABLE OBSTRUCTIONS – Include greenside fans and 
starting/scoring tents. Local Rule as prescribed in Section 8 of the Committee 
Procedures is in effect. Model Local Rule F-23.  
Note: CGA Championship Signage (including hole sign posts, banners and tee signs) is 
considered Movable Obstructions.  Any CGA sign that is not readily movable is 
considered a TIO. 
BALL DEFLECTED BY POWER LINE – If it is known or virtually certain that a player’s ball 
hit a power line [or tower or a wire or pole supporting a power line during the round, 
the stroke does not count. The player must play a ball without penalty from where 
the previous stroke was made (see Rule 14.6 for what to do). Model Local Rule E-11. 
IMMOVABLE OBSTRUCTIONS CLOSE TO PUTTING GREEN (GENERAL AREA CUT TO 
FAIRWAY HEIGHT) – Relief from interference by an immovable obstruction may be 
taken under Rule 16.1.  In addition, if the player’s ball lies off the putting green and 
an immovable obstruction within two club-lengths of the putting green and within 
two club-lengths of the ball intervenes on the line of play, the player may take relief 
under Rule 16.1. This Local Rule only applies when both the ball and the obstruction 
are in part of the general area cut to fairway height or less. Model Local Rule F-5.2. 
PROHIBITING USE OF CERTAIN TYPES OF SHOES (METAL SPIKES) – Local Rule as 
prescribed in Section 8 of the Committee Procedures is in effect. Model Local Rule G-
7. Penalty for breach of Local Rule - see Rule 4.3. 
RELIEF FROM AERATION HOLES – If a player’s ball lies in or touches an aeration hole: 
(a) Ball in General Area. The player may take relief under Rule 16.1b (drop ball). If the 
ball comes to rest in another aeration hole the player may take relief again under this 
Local Rule. (b) Ball on Putting Green. The player may take relief under Rule 16.1d 
(place ball). But interference does not exist if the aeration hole only interferes with 
the player’s stance or, on the putting green, on the player’s line of play. Model Local 
Rule E-4. 
GROUND UNDER REPAIR – Defined by white lines. Ground under repair also includes 
French drains, which are trenches filled with rocks or stones and newly trenched 
areas. 

RELIEF FROM SEAMS OF CUT TURF – Local Rule as prescribed in Section 8 of the 
Committee Procedures is in effect. Model Local Rule F-7. 
WOOD CHIPS AND MULCH – Are loose impediments. 
INTEGRAL OBJECTS – Include cables, rods, wires or wrappings when closely attached 
to trees, artificial walls and pilings when located in penalty areas and bunkers, unless 
otherwise denoted. 
STOPPING AND RESUMING PLAY – Local Rule as prescribed in Section 8 of the 
Committee Procedures is in effect. Model Local Rule J-1. 
A suspension of play for a dangerous situation will be signaled by one prolonged note 
of a siren or horn. All players will be notified of suspension verbally and must stop 
play immediately.  All other suspensions will be signaled by three consecutive notes 
of a siren or horn. In either case, resumption of play will be signaled by two short 
notes of a siren or horn (unless otherwise indicated). See Rule 5.7b. Note: All practice 
areas are closed during an immediate suspension for a dangerous situation until the 
Committee has declared them open. Players who practice on closed practice areas 
will be asked to stop practicing; failure to stop practicing might result in 
disqualification under CGA Code of Conduct. 
YELLOW PENALTY AREAS – Defined by yellow stakes and/or lines. 
RED PENALTY AREAS – Defined by red stakes and/or lines and includes unmarked 
drainage ditches and other open water courses. Treat all penalty areas as red penalty 
areas unless otherwise marked.  
RELIEF ON OPPOSITE SIDE OF RED PENALTY AREA COINCIDING WITH OUT OF BOUNDS 
– For a ball in a red penalty area that coincides with OB, as an extra relief option by 
adding one penalty stroke, the player may drop the original ball or another ball on 
the opposite side of the penalty area within two club lengths of a point equal 
distance from the hole as point where the ball last crossed the edge of penalty area 
on boundary side. Model Local Rule B-2.2. 
PACE OF PLAY – Refer to the One-Day Tournaments Pace of Play Policy. Each group is 
expected to keep pace with the group ahead. The CGA official-in-charge will decide 
any necessary pace of play penalties.   
SCORECARDS AND SCORE POSTING – The USGA Rules of Golf requires each score on 
the scorecard to be clearly identifiable as the gross and the net score of the 
individual partner who made it (23.2b (1)). The CGA scoring policy requires markers 
to record ALL hole scores for all players for handicap purposes. The CGA will 
automatically post scores from this tournament to each player’s handicap scoring 
record. Please do not post these scores yourself as this will duplicate the CGA’s 
effort. Section 5-2f of the USGA handicap manual allows a tournament committee to 
post scores for players. For unfinished holes, enter the score you most likely would 
have made (more often than not) and precede that score with an X (e.g. X-6) to 
denote that the player did not hole out. For holes not started, enter par plus any 
handicap strokes you would have received on the hole. Failure to record individual 
hole scores may jeopardize participation in future CGA Senior Four-Ball one-day 
tournaments.  
ROUND – Except at shotgun start events, the round consists of two nine-hole rounds 
for a total of 18 holes. Nine-hole scores may be used in the event of inclement 
weather.  
SCORECARD RETURNED & CERTIFICATION – A player’s/side’s scorecard is deemed 
returned (no changes allowed to scorecard) once the score is posted on the public 
scoreboard or in absence of a scoreboard, the player/side has left the scoring area. If 
a player returns a scorecard without the hole scores being certified either by the 
player, the marker or both, the player gets the general penalty (two penalty strokes). 
Model Local Rule L-1. 
TIES, PLAYOFFS & PRIZE DISTRIBUTION – See prize distribution posted at scoreboard. 
Any playoff necessary to determine 1st gross or last place gross, 1st net or last place 
net in a division will be resolved on the score card using the following method. 
Scorecards playoff will be decided based on the score for the last nine holes (10-18), 
last six holes (13-18), last three holes (16-18) and finally the 18th hole. If there is still 
a tie then score cards will be matched beginning with Hole 18 going backwards. 
Merchandise must be redeemed at the host club. The CGA is not responsible for any 
unclaimed or unredeemed merchandise certificates after a tournament play date. It 
is the player’s responsibility to claim or redeem a certificate or golf shop credit prior 
to leaving a tournament site. The CGA will not replace any lost or unclaimed 
merchandise certificates/gift cards after a tournament is played.  
WHEN COMPETITION IS FINAL – The competition is final when the trophy has been 
presented to the winner or, in the absence of a prize ceremony, when all scores have 
been approved by the Committee. 

https://www.usga.org/rules/rules-and-clarifications/rules-and-clarifications.html

