
 

 

The Rules of Golf as approved by the USGA and The R&A govern play. These Local Rules and Terms of the Competition are in effect at all 
TYGA Championship and qualifying rounds. See applicable championship or qualifying round Notice to Players and Entry Information for 
modifications or additions to the following. Complete text of the Rules and Local Rules may be found in the current Official Guide to the Rules 
of Golf, effective January 2019. 

Unless otherwise noted, the penalty for breach of a Local Rule or Condition is the general penalty.     

CADDIE/SPECTATOR CART POLICY – Refer to the Entry Information Form 
for restrictions/permissions to these policies. 

LIST OF CONFORMING DRIVER HEADS – Local Rule as prescribed in 
Section 8 of the Committee Procedures is in effect. Model Local Rule G-1. 

ONE BALL RULE & GROOVES AND PUNCH MARK SPECIFICATIONS – 
Local Rules NOT in effect. 

LIST OF CONFORMING GOLF BALLS – Local Rule as prescribed in Section 
8 of the Committee Procedures is in effect. Model Local Rule G-3. 

PROHIBITING USE OF CERTAIN TYPES OF SHOES (METAL SPIKES) – Local 
Rule as prescribed in Section 8 of the Committee Procedures is in effect. 
Model Local Rule G-7. Penalty for breach of Local Rule - see Rule 4.3. 

RESOLVING RULES ISSUES DURING ROUND – Players must not 
unreasonably delay play when seeking help with the Rules during a round. If 
the Committee is not available in a reasonable amount of time to help with 
Rules issue, the player must decide what to do and play on.  The player may 
protect their rights by asking for a ruling in match play (Rule 20.1b (2)) or by 
playing two balls in stroke play (Rule 20.1c (3)). 

OUT OF BOUNDS – Defined by the line between the course-side points, at 
ground level, of white stakes or fence posts; by white lines on the ground; by 
the inside edge of paved roads and beyond, even if ball comes to rest on 
another part of course. 

PENALTY AREAS – When a penalty area is defined on only one side, it 
extends to infinity. When a penalty area is connected to the out of bounds 
edge, the penalty area extends to and coincides with out of bounds. 

RELIEF ON OPPOSITE SIDE OF RED PENALTY AREA – For a ball in a red 
penalty area, as an extra relief option by adding one penalty stroke, the 
player may drop the original ball or another ball on the opposite side of the 
penalty area within two club lengths of a point equal distance from the hole 
as the original estimated point. 

GROUND UNDER REPAIR – Defined by white lines. Ground under repair 
also includes French drains, which are trenches filled with rocks or stones 
and newly trenched areas. 

RELIEF FROM SEAMS OF CUT TURF – Local Rule as prescribed in Section 8 
of the Committee Procedures is in effect. Model Local Rule F-7. 

WHITE-LINED AREAS TYING INTO ARTIFICALLY SURFACED ROADS AND 
PATHS – White-lined areas of ground under repair and the artificially 
surfaced roads, paths or other identified obstructions that they are connected 
to are a single abnormal course condition when taking relief under Rule 
16.1. 

WOOD CHIPS AND MULCH – Are loose impediments. 

INTEGRAL OBJECTS – Include cables, rods, wires or wrappings when closely 
attached to trees, artificial walls and pilings when located in penalty areas 
and bunkers, unless otherwise denoted. 

BALL DEFLECTED BY POWER LINE – If it is known or virtually certain that a 
player’s ball hit a power line [or tower or a wire or pole supporting a power 
line during the round, the stroke does not count. The player must play a ball 
without penalty from where the previous stroke was made (see Rule 14.6 for 
what to do). Model Local Rule E-11. 

TEMPORARY IMMOVABLE OBSTRUCTIONS – Include greenside fans, 
starting/scoring tens & temporary TYGA/CGA signage. Local Rule as 
prescribed in Section 8 of the Committee Procedures is in effect. Model 
Local Rule F-23. 

IMMOVABLE OBSTRUCTIONS CLOSE TO PUTTING GREEN (BALL IN 
GENERAL AREA CUT TO FAIRWAY HEIGHT) – Relief from interference by an 
immovable obstruction may be taken under Rule 16.1.  In addition, if the 
player’s ball lies off the putting green and in the general area cut to fairway 
height and an immovable obstruction within two club-lengths of the putting 
green and within two club-lengths of the ball intervenes on the line of play, 
the player may take relief under Rule 16.1.  Model Local Rule F-5. 

PACE OF PLAY – A group that is out of position (over the allotted time and 
more than the starting interval behind the group in front of them) will be 
advised of the situation and the individuals may be timed.  Players timed 
exceeding 40 seconds to play their next shot will result in a warning.  A 
second violation will result in a one stroke penalty. A third violation will result 
in the general penalty followed by disqualification for a fourth violation.  A 
player’s time to play begins when the player has had a reasonable 
opportunity to reach their ball and when it is the player’s turn to play and 
can do so without interference or distraction.  Penalties are applied 
individually, but more than one competitor in a group may be penalized. 

RELIEF FROM AERATION HOLES – If a player’s ball lies in or touches an 
aeration hole: (a) Ball in General Area. The player may take relief under 
Rule 16.1b (drop ball). If the ball comes to rest in another aeration hole the 
player may take relief again under this Local Rule. (b) Ball on Putting Green. 
The player may take relief under Rule 16.1d (place ball). But interference 
does not exist if the aeration hole only interferes with the player’s stance or, 
on the putting green, on the player’s line of play. Model Local Rule E-4. 

PRACTICE BEFORE OR BETWEEN ROUNDS – Rule 5.2 is modified in this 
way: In stroke play, a player must not practice on the competition course 
before or between rounds. Penalty for breach of Local Rule, see Rule 5.2. 

STOPPING AND RESUMING PLAY – Local Rule as prescribed in Section 8 of 
the Committee Procedures is in effect. Model Local Rule J-1. 

A suspension of play for a dangerous situation will be signaled by one 
prolonged note of a siren or horn. All players will be notified of suspension 
verbally and must stop play immediately.  All other suspensions will be 
signaled by three consecutive notes of a siren or horn. In either case, 
resumption of play will be signaled by two short notes of a siren or horn 
(unless otherwise indicated). See Rule 5.7b. Note: All practice areas are 
closed during an immediate suspension for a dangerous situation until the 
Committee has declared them open. Players who practice on closed practice 
areas will be asked to stop practicing; failure to stop practicing might result 
in disqualification. 

ROUND – TYGA Tournament rounds are 18 holes, unless otherwise 
denoted prior to round. 

SCORECARD – A player’s scorecard is deemed returned (no changes 
allowed to scorecard) once the score is posted on the public scoreboard. 

TIES & PLAYOFFS – A hole by hole playoff to determine the champion will 
begin at the first tee (unless indicated otherwise) when such a situation is 
determined. Players are responsible for making themselves available at the 
scoreboard. 

WHEN COMPETITION IS FINAL – The competition is final when the trophy 
has been presented to the winner or, in the absence of a prize ceremony, 
when all scores have been approved by the Committee. The result of a 
match is final when the Committee has approved the result as posted on the 
public scoreboard. 

 
 

Disregard all rules on club scorecard except as noted below. 
 

http://www.usga.org/content/usga/home-page/rules/rules-2019/rules-of-golf/rules-and-interpretations.html#!ruletype=pe&section=rule&rulenum=1
http://www.usga.org/content/usga/home-page/rules/rules-2019/rules-of-golf/rules-and-interpretations.html#!ruletype=pe&section=rule&rulenum=1


 

 

Tees to play - See score card for details. 

Format – Maximum strokes of 10 on any hole.  Once a player reaches 10 strokes on any hole, the player must pick up and proceed to the next hole. 

Lift, clean and place – A ball lying in a closely mown area (fairway, aprons and tees) in the general area may be, without penalty, be lifted, cleaned and 
placed within one club length of the original spot that is not nearer the hole.  Once the ball has been placed the first time it is back in play. 

Caddies - Caddies are allowed but must be 16 years of age or older. Model local rule H-I.2 

Alternative to Stroke and Distance - If a ball that is lost (outside of a penalty area) or is out of bounds, the players must take stroke and distance relief by 
adding one penalty stroke and playing a ball from where the previous stroke was made. The alternative to stroke and distance local rule is NOT in affect. 

Dropping Zones - Players will be informed of Drop Zones, if any, prior to the start of play. Model Local Rule E-1. 
Transportation: Players must not use automotive transportation during a stipulated round except from rules committee members or where allowed by the 
committee. A player may accept transport from a rules committee member or parent if, under a rule, the player needs to return to the spot from which the 
last stroke was played.  Transportation between holes and to a restroom is allowed. 
Cell Phones - Except for emergencies, a ruling, entering scores or viewing tournament leaderboard or use as a distance measuring device, cell phone use is 
not allowed during the stipulated round.  

Ties for division first, second and third place will be broken by the following score card playoff. 

1. Total score on holes 10 - 18 

2. Total score on holes 13 - 18 

3. Total score on holes 16 - 18 

4. Score on hole 18, then hole 1 forward until tie is broken 

Rulings - Incorrect rulings given by individuals other than TYGA Committee members will not exempt the player in question from any applicable penalties. 
 

CGA/TYGA CODE OF CONDUCT POLICY – The CGA/TYGA expects all competitors to adhere to the “Standards of Player Conduct”, Rule1.2 in the 
USGA Rules of Golf. Additionally, the CGA/TYGA requires all players to adhere to the following guidelines known as the CGA/TYGA Code of Conduct.  
 

By submitting an entry for any CGA/TYGA competition, the contestant (and their caddie) understands that his/her participation is at the sole discretion of the 
CGA/TYGA. A contestant may be removed from any competition at the discretion of the CGA Staff or Rules and Competitions Committee at any time before 
or during the competition.   
 

Any of the following actions by a CGA/TYGA member at a CGA/TYGA event, or toward another CGA/TYGA member anywhere, constitutes a violation of 
the CGA/TYGA Code of Conduct:  
• Willful damage of the golf course or golf course property  
• Club throwing or unnecessary club tossing  
• Offensive or unbecoming language  
• Public criticism of golf course or verbal abuse of CGA staff, officials, volunteers, host club staff or other contestants  
• Potential endangerment of others  
• Conduct deemed unbecoming 
• “No Showing” without notifying CGA/TYGA 
• Failure to return scorecard or “No Card” 
• Failure to post scores for handicapping purposes  
• Manipulation of scores posted for handicapping purposes 

 

CODE OF CONDUCT VIOLATION PENALTIES – Incidents of Serious Misconduct or actions deemed to be detrimental to the image of the CGA/TYGA or 
contrary to the spirit of the game are grounds for disqualification and suspension from future CGA/TYGA competitions.  *Any Code of Conduct violation is 
subject to the following: 

• First breach of the Code of Conduct – warning 
• Second breach – general penalty 

• Third breach or any serious misconduct – disqualification. 
 

*The CGA/TYGA Tournament Committee may assess any or all of the following penalties based on severity and frequency of the violation. 
 


