
The Rules of Golf as approved by the USGA and The R&A govern play. These Local Rules and Terms of the Competition are in effect at all CGA Interclub Competitions. See any additional Notice to Players a 
announced prior to start of the round and Interclub Manual for modifications or additions to the following. Complete text of the Rules and Local Rules may be found in the current Official Guide to the Rules of 

Golf, effective January 2023. 

Unless otherwise noted, the penalty for breach of a Local Rule or Condition is the general penalty.             RULES COMMITTEE – Tom Thorpe, Rusty Harder, Hogan May, CGA Handicap Department

LIST OF CONFORMING DRIVER HEADS – Local Rule as prescribed in Section 8 of the 
Committee Procedures is in effect. Model Local Rule G-1. 

ONE BALL RULE & GROOVES AND PUNCH MARK SPECIFICATIONS – Local Rules NOT 
in effect. 

LIST OF CONFORMING GOLF BALLS – Local Rule as prescribed in Section 8 of the 
Committee Procedures is in effect. Model Local Rule G-3. 

DROPPING ZONES – Players will be informed of Drop Zones, if any, before the start 
of play. Model Local Rule E-1. 

CELL PHONES – see Interclub Manual  

DOUBT as to PROCEDURE; RESOLVING RULES ISSUES DURING ROUND – Players must 
not unreasonably delay play when seeking help with the Rules during a round: 

(1) Deciding Issues by Agreement. During a round, the players in a match may agree 
how to decide a Rules issue: 

-The agreed outcome is conclusive even if it turns out to have been wrong 
under the Rules, so long as the players did not deliberately agree to ignore any 
Rule or penalty they knew applied (see Rule 1.3b(1)). 

In the absence of a referee, if the players do not agree or have doubt about how the 
Rules apply, either player may request a ruling under Rule 20.1b(2) or (3). 

(2) Ruling Request Made Before Result of Match Is Final. When a player wants 
a referee or the Committee to decide how to apply the Rules to his or her own play 
or the opponent’s play, the player may make a request for a ruling. 

If a referee or the Committee is not available in a reasonable time, the player may 
make the request for a ruling by notifying the opponent that a later ruling will be 
sought when a referee or the Committee becomes available. 

If a player makes a request for a ruling before the result of the match is final: 

-A ruling will be given only if the request is made in time, which depends on 
when the player becomes aware of the facts creating the Rules issue: 

-When Player Becomes Aware of the Facts Before Either Player Starts the 
Final Hole of the Match. When the player becomes aware of the 
facts, the ruling request must be made before either player makes 
a stroke to begin another hole. 

-When Player Becomes Aware of the Facts During or After Completion of 
the Final Hole of the Match. The ruling request must be made before 
the result of the match is final (see Rule 3.2a(5)). 

-If the player does not make the request in this time, a ruling will not be given 
by a referee or the Committee and the result of the hole(s) in question will 
stand even if the Rules were applied in the wrong way. 

If the player requests a ruling about an earlier hole, a ruling will be given only if all 
three of these apply: 

-The opponent breached Rule 3.2d(1) (giving wrong number of strokes taken) 
or Rule 3.2d(2) (failing to tell the player about a penalty), 

-The request is based on facts the player was not aware of before either player 
made a stroke to begin the hole being played or, if between holes, the hole just 
completed, and 

-After becoming aware of these facts, the player makes a request for a ruling in 
time (as set out above). 

(3) Ruling Request Made After Result of Match Is Final. When a player makes a 
request for a ruling after the result of the match is final, The Committee will give the 
player a ruling only if both of these apply: 

• The request is based on facts the player was not aware of before the 
result of the match was final, and  

• The opponent breached Rule 3.2d(1) (giving wrong number of strokes 
taken) or Rule 3.2d(2) (failing to tell the player about a penalty) and knew 
of the breach before the result of the match was final. 

There is no time limit on giving such a ruling. 

(4) No Right to Play Two Balls. A player who is uncertain about the right procedure in 
a match is not allowed to play out the hole with two balls. That procedure applies 
only in stroke play. 

OUT OF BOUNDS – Defined by the line between the course-side points, at ground 
level, of white stakes or fence posts; by white lines on the ground that connect 
stakes or roads; by the course-side edge of paved roads and beyond, even if ball 
comes to rest on another part of course. Model Local Rule A-5. 

ALTERNATIVE TO STROKE and DISTANCE – When a player’s ball has not been found 
or is known or virtually certain to be out of bounds, the player may proceed as 
follows rather than proceeding under stroke and distance. For two penalty strokes, 
the player may take relief by dropping the original ball or another ball in a large area 
between the point where the ball is estimated to have come to rest or gone out of 
bounds and the edge of the fairway of the hole being played that is not nearer the 
hole. This option is not available if the player hit a provisional ball in play or if it was 
virtually certain the original ball came to rest in a penalty area. Model Local Rule E-5. 

TEMPORARY IMMOVABLE OBSTRUCTIONS – Includes greenside fans, starting/scoring 
tents, and temporary CGA signage. Model Local Rule F-23. 

INTEGRAL OBJECTS – Include cables, rods, wires, or wrappings when closely attached 
to trees, artificial walls, and pilings when located in penalty areas and bunkers, 
unless otherwise denoted. 

PACE OF PLAY – Each group is expected to keep pace with the group ahead. 

BALL DEFLECTED BY POWER LINE – If it is known or virtually certain that a player’s 
ball hit a power line [or tower or a wire or pole supporting a power line during the 
round], the stroke does not count. The player must play a ball without penalty from 
where the previous stroke was made (see Rule 14.6 for what to do). Model Local 
Rule E-11. 

IMMOVABLE OBSTRUCTIONS CLOSE TO PUTTING GREEN (GENERAL AREA CUT TO 
FAIRWAY HEIGHT) – Relief from interference by an immovable obstruction may be 
taken under Rule 16.1.  In addition, if the player’s ball lies off the putting green and 
an immovable obstruction within two club-lengths of the putting green and within 
two club-lengths of the ball intervenes on the line of play, the player may take relief 
under Rule 16.1. This Local Rule only applies when both the ball and the obstruction 
are in part of the general area cut to fairway height or less. Model Local Rule F-5.2. 

RELIEF FROM AERATION HOLES – If a player’s ball lies in or touches an aeration hole: 
(a) Ball in General Area. The player may take relief under Rule 16.1b (drop ball). If 
the ball comes to rest in another aeration hole the player may take relief again 
under this Local Rule. (b) Ball on Putting Green. The player may take relief under 
Rule 16.1d (place ball). But interference does not exist if the aeration hole only 
interferes with the player’s stance or, on the putting green, on the player’s line of 
play. Model Local Rule E-4. 

GROUND UNDER REPAIR – Defined by white lines. Ground under repair also includes 
French drains which are trenches filled with rocks/stones and newly trenched areas. 

RELIEF FROM SEAMS OF CUT TURF – Local Rule as prescribed in Section 8 of the 
Committee Procedures is in effect. Model Local Rule F-7. 

YELLOW PENALTY AREAS – Defined by yellow stakes and/or lines 

RED PENALTY AREAS – Defined by red stakes and/or lines and includes unmarked 
drainage ditches and other open water courses. Treat all penalty areas as red 
penalty areas unless otherwise marked.  

RELIEF ON OPPOSITE SIDE OF RED PENALTY AREA COINCIDING WITH OUT OF 
BOUNDS – For a ball in a red penalty area that coincides with OB, as an extra relief 
option by adding one penalty stroke, the player may drop the original ball or another 
ball on the opposite side of the penalty area within two club lengths of a point equal 
distance from the hole as point where the ball last crossed the edge of penalty area 
on boundary side. Model Local Rule B-2.2. 

REPRESENTATION OF SIDE – The side may be represented by one partner during all 
or any part of a round. It is not necessary for both partners to be present or, if 
present, for both to play on each hole. Before Any Player in Match Starts Hole: If the 
partner arrives only after any player on either side in the match has started play of a 
hole, that partner is not allowed to play for the side until the next hole. 

HANDICAP ALLOWANCE – All players in the Interclub will play to 85% of their 12-
month LI (Low Handicap Index) before each match calculated every Monday. The LI 
is automatically determined by the GHIN Handicap Index information.  

SCORE POSTING – Each player who participates in an Interclub match must have a 
score recorded for the match played from each hole. Scores must be posted by the 
host captain and MUST BE ENTERED AS GROSS SCORES. The scores will automatically 
be adjusted based on net double bogey using player’s full CH. 

SCORING AND ROUND – REGULAR SEASON and PLAYOFFS: Eight (8) players for each 
team will compete in one of four “four-ball” matches. The host club’s #1 two-man 
team plays the visiting club’s #1 two-man team in an 18-hole match worth 18 points 
followed by the #2 teams and so on. Each four-ball match is playing for 1 point per 
hole. Therefore, in each Team match 80 points are in play. The team that wins a 
majority of points (40½) is determined the winner of the Team match.   

WHEN COMPETITION IS FINAL – During the season, match results are deemed 
official when all players and captains agree on the results at the designated scoring 
area. At the Interclub Finals, results are official when the trophy has been presented 
to the winner or approved by the Interclub Committee. 

CADDIES PROHIBITED – Caddies are NOT permitted. Model Local Rules H-1.1. 

ADVICE GIVER – In “four-ball” match play partners and their caddies (if any) may give 
each other advice during a round. In addition, each team may designate ONE Advice 
Giver who may also give advice to any team member during a match except if the 
advice giver is a player on the team he is not allowed to act in that role while playing 
in the competition (Rules of Golf 24.4b). Advice givers must be identified and made 
known to the opposing team prior to the start of a match. Model Local Rule H-2. 

SITUATIONS NOT COVERED BY RULES – Any situation not covered by the Rules 
should be decided by the Committee: Considering all the circumstances and Treating 
the situation in a way that is reasonable, fair and consistent with how similar 
situations are treated under the Rules. 

CONCESSION – You may concede your opponent’s next stroke, a hole or the match, 
but a concession is only made when it is clearly communicated. 
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