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RULES ISSUES IN MATCH PLAY

1) THE RULES Match play has some of its own specific Rules
because a player and their opponent compete solely against
each other. Players can see each other’s play and each can
protect their own interests. Unlike in stroke play, there is no
“field” to protect.

2) HOW SHOULD THE PLAYER PROCEED WHEN UNCERTAIN
ABOUT A RULE OR PROCEDURE? In match play without a
referee, a player and their opponent may agree on how to
decide a Rules issue. (R20.1b1) 

The agreed outcome is conclusive even if it turns out to have
been wrong under the Rules, so long as the players did not
deliberately agree to ignore any Rule or penalty. If an agreement
cannot be reached, the player must decide what to do and play
on. (R1.3b1 & C1.3b1/2) 

If their opponent disagrees and wishes to request a ruling usually
they must express their intention to request a ruling before
starting the next hole. (R20.1b2) 

In stroke play, players may not decide a Rules issue by
agreement. (R20.1c1) 

 K In match play, a player who is uncertain about a Rule or
procedure is not allowed to play out the hole with two balls. If
they do play two balls and their opponent expresses their
intention to request a ruling before starting the next hole, the
player will lose the hole. (C20.1b4/1) 

In stroke play, a player who is unsure about a Rule or procedure
may play two balls and seek a ruling later. (R20.1c3) 

3) DID THE PLAYER SEE THEIR OPPONENT BREAK A RULE? 
In match play, if a player knows or believes that their opponent
has breached a Rule, the player may choose whether or not to
act on the breach. 

However, the player and their opponent may not agree to ignore
a breach or penalty they know applies. (R3.2d4) 

 K 2023 new Clarification 3.2d(4)/1 for match play helps to
define the meaning of “agree” in Rule 3.2d(4).

“For there to be an agreement, both players need to have been
involved in the decision to ignore the breach or the penalty.”

If a player and their opponent disagree whether one of them has
breached a Rule, either player may protect their rights by asking
for a ruling. Usually, they must express their intention to request
a ruling before starting the next hole. (R20.1b2) 

In stroke play, a player may not ignore another player’s breach
of a Rule. (R20.1c2) 

SOME WAYS IN WHICH
MATCH PLAY DIFFERS FROM STROKE PLAY

4) DID THE PLAYER GIVE WRONG INFORMATION TO THEIR
OPPONENT? If it’s about the number of strokes they have taken
or of any penalty strokes they may have incurred, and unless
corrected in time, the player may lose the hole. (R3.2d) 

In stroke play, corrections to a player’s score can be made up
until their scorecard has been “returned.” (R3.3b2) 

5) DID THE PLAYER PLAY A WRONG BALL? 
The player loses the hole. (R6.3c1) 

In stroke play, the penalty is two strokes. A player must correct
their mistake. (R6.3c1) 

6) DID THE PLAYER PLAY FROM A WRONG PLACE?
The player loses the hole. (R14.7a) 

In stroke play, the penalty is two strokes. The player must play
out the hole with the ball played from the wrong place unless
they’ve committed a serious breach. (R14.7b) 

7) DID THE PLAYER PLAY FROM OUTSIDE THE TEEING AREA OR
FROM THE WRONG TEES? Their opponent may immediately
recall the stroke and require that the player play from within the
correct teeing area. Otherwise, the ball is played as it lies
without penalty. (R6.1b1) 

In stroke play, the penalty is two strokes. The player must
correct their mistake. (R6.1b2) 

8) DID THE PLAYER PLAY OUT OF TURN? Their opponent may
immediately recall the stroke and require that the player play in
the proper order. Otherwise, the ball is played as it lies without
penalty. (R6.4a2) 

When done for the purpose of saving time, a player whose turn
it is to play may invite their opponent to play first. The opponent
is not obligated to accept the offer. (R6.4a2, Exc.) 

 K In match play, players may not agree in advance to play
“ready golf.” (R1.3b1) 

In stroke play, “ready golf” is encouraged. (R6.4b2) 

 K In four-ball, partners may play in the order the side considers
best. This means that when it is the player’s turn to play either
the player or their partner may play next. (R23.6) 

9) DID THE PLAYER DELIBERATELY LIFT, TOUCH, OR MOVE
THEIR OPPONENT’S BALL WITHOUT THEIR PERMISSION? 
The opponent’s ball must be replaced. The player may get one
penalty stroke. (R9.5b) 

In stroke play, there is no penalty for anyone. (R9.6) 



10) DID THE PLAYER’S BALL ACCIDENTALLY MOVE THEIR
OPPONENT’S BALL? The player must play their ball as it lies. The
moved ball must be replaced. No penalty for either player
anywhere on the course. (R9.6 & R11.1) 

In stroke play, if both balls are on the putting green when this
happens, there is a two-stroke penalty for the player whose ball
moved the other ball. (R11.1a, Exc.) 

11) DID THE PLAYER BREACH A “RELIEF” RULE SUCH AS ONE
THOSE ON LOOSE IMPEDIMENTS, MOVABLE OBSTRUCTIONS,
ABNORMAL COURSE CONDITIONS, PENALTY AREAS, BALL LOST
OR BALL OUT OF BOUNDS, OR BALL UNPLAYABLE? Just as in
stroke play, the player may get penalty strokes.

MATCH PLAY PENALTIES

12) A one-stroke penalty that applies to the same Rules breaches
or penalty relief situation penalties as in stroke play. (See R23.9
for four-ball match play.)

A loss of hole penalty that is the equivalent of the two-stroke
general penalty in stroke play. (See R23.9 for four-ball match
play.)

A two-stroke penalty that applies to R19.3b, Extra Relief Option,
the fourth relief option for an unplayable ball in a bunker. 
(And, maybe MLR E-5, Alternative to Stroke and Distance, if
that’s in effect.)

A match adjustment penalty for a breach of the Rule 4.1b, Limit
of 14 Clubs.

A disqualification penalty that applies to many of the same Rules
breaches as in stroke play.

MATCH PLAY CONCESSIONS

13) A PLAYER MAY CONCEDE THEIR OPPONENT’S NEXT STROKE,
A HOLE, OR THE MATCH AT ANY TIME. A concession is final and
cannot be declined or withdrawn. (R3.2b) 

 K Players may not agree in advance to concede certain strokes,
such as all putts “inside the leather.” (Only “next” strokes may be
conceded.) (R3.2b1) 

 K Players may not agree to concede holes to each other to
deliberately shorten the match. (R3.2b1) 

 K Players may not agree to tie a hole until after at least one of
them has started play of that hole. (R3.2a2) 

A REFEREE’S DUTIES AND AUTHORITY IN MATCH PLAY
DEPEND ON THE REFEREE’S ASSIGNED ROLE

14) FOR THE REFEREE ASSIGNED TO ONE MATCH FOR THE
ENTIRE ROUND: The “assigned” referee will be with the match
to its conclusion and is responsible for acting on any breach of
the Rules that they see or are told about.

Three suggestions for the “assigned” referee:

   1) Keep a scorecard and take notes. 

   2) When giving a ruling invite the opponent to listen in on the
   conversation. 

   3) At each hole, when the match reaches the green, get out of your
   cart and stand near the green so that you can hear any concessions,
   confirm the hole scores and the state-of-the-match with the players. 

   You will also be in a good position to make a result-of-the-hole and
   state-of-the-match announcement to the spectators.

15) FOR THE REFEREE TASKED TO MONITOR MULTIPLE
MATCHES OR CERTAIN HOLES OR SECTIONS OF THE COURSE:
The “roving” referee has only limited authority to intervene in
play and should avoid becoming involved in a match unless:

   1) A player asks for help with the Rules, or

   2) A player may be in breach of a Code of Conduct provision, or

   3) A player or players may be in breach of Rule 1.3b, Players
   Agreeing to Ignore a Rule or Penalty, or

   4) A player may be in breach of Rule 5.6, Unreasonable Delay
   of Play, Prompt Pace of Play, or

   5) A player arrives late to the tee for their starting time, or

   6) A player’s search for a ball reaches three minutes.

The “roving” referee who sees a player about to breach a Rule
should not intervene. And, if a player does breach the Rule, a
“roving” referee should not try to apply a penalty unless the
opponent requests a ruling. (Definition of Referee) 

Both “assigned” and “roving” referees should time any ball
searches that they come upon. 

And, in CGA events, unless a player objects, both “assigned” and
“roving” referees should assist with any ball search.
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